HOME
 

Općinsko vijeće

 

Načelnik

 

Odjeli i službe

 

Info za građane

 

Proračun za 2005.

 
 
 
 
 

Povijest zanatstva

 

Gospodarstvo u Kreševu

 

Poduzeća i udruženja

 
 

Infrastruktura

 

Kulturna baština

 

Glazba

 

KUD Napredak

 

Obrazovanje

 

Turistički potencijali

 

Turističke destinacije

 

Društva i udruženja

 

Očuvanje prirode

 
Kultura i obrazovanje > Glazba

   Kreševo, iako prometno izolirano, nikada nije kulturno zaostajalo za svojom užom i širom okolicom. Kao takvo, gradilo je i razvijalo svoju kulturu i svoje običaje protkane glazbom, pjesmom i plesom. Tako je 1912. godine izgrađen Hrvatski dom "Radovan", time su stvoreni uvjeti za druženje, vježbanje, te održavanje priredbi, igranki i zabava.
   Nadarenost i sklonost žitelja za sviranjem, pjevanjem i igranjem je kroz generacije rezultiralo mnogobrojnim: glazbenim, dramskim i folklornim grupama i sastavima. (Tako je nastala uzrečica : "U Kreševu ne sviraj.") Neke od njih su ostavile trajan pečat kulturnoj baštini, bile su poznate na širem području i osvajale brojna priznanja:
- Ženski tamburaški zbor iz 1917. godine pod ravnanjem gosp. Marka Pavičića;
- Dramske grupe HKD Napredak, "Radovan" i "Fra Grge Martića" do 1946. godine;
- Dramska i folklorna grupa KUD Metalac Kreševo;
- Tamburaški sastav "Senjo" od 1977.godine koji je svirao u KUD Metalac, potom u HKD Napredak Kreševo. Posthumno, u spomen i znak zahvalnosti na osnivača i učitelja gosp. Ivu Tvrtkovića "Senju" uzeli su njegovo ime;
- Vokalno instrumentalni sastav "Fenixi";
- Mladi tamburaški sastav "Senjo" djeluje i nastupa za HKD Npredak i osnovnu glazbenu školu "Jakov Gotovac" iz Kreševa.

   Danas je najaktivniji tamburaški sastav HKD Napredak koji je u posljdnje vrijeme imao veliki broj zapaženih nastupa u zemlji kao i u inozemstvu (Njemačka, Hrvatska, Austrija, Italija).

   Pri gostovanju na
XXI Festivalu hrvatske tamburaške glazbe u Osjeku 1998. godine, tamburaškom sastavu HKD Napredak dodijeljene su srebrna i brončana plaketa "Tambura Paje Kolarića".
   Sam tamburaški sastav broji sedam članova, a pod ravnanjem je gosp. Mate Franjčevića. Rad skupine je isključivo amaterski, i financira ga HKD "Napredak", donatori i sami članovi.

   Druga tamburaška skupina koju vrijedi spomenuti i koja je donedavno djelovala je:
mladi tamburaški sastav "Senjo" (u spomen i znak zahvalnosti na osnivača i učitelja gosp. Ivu Tvrtkovića "Senju") koji djeluje i nastupa za HKD Napredak i osnovnu glazbenu školu "Jakov Gotovac" iz Kreševa. Mladi tamburaši su krenuli stopama starijih kolega ostvarivši nekoliko zapaženih nastupa u zemlji i inozemstvu. Na jednom takvom nastupu na XXIII Festivalu hrvatske tamburaške glazbe u Osjeku 2000. godine, osvojili su dvije brončane plakete "Tambura Paje Kolarića".

Copyright © 2000-2004 Kreševo Online.
Sva prava pridržana.