HOME
 

Općinsko vijeće

 

Načelnik

 

Odjeli i službe

 

Info za građane

 

Proračun za 2005.

 
 
 
 
 

Povijest zanatstva

 

Gospodarstvo u Kreševu

 

Poduzeća i udruženja

 
 

Infrastruktura

 

Kulturna baština

 

Glazba

 

KUD Napredak

 

Obrazovanje

 

Turistički potencijali

 

Turističke destinacije

 

Društva i udruženja

 

Očuvanje prirode

 
Kultura i obrazovanje > Obrazovanje
Predškolsko obrazovanje
   1999. godine otvorena je predškolska ustanova Dječiji vrtić " Radost" Kreševo sa oko pedeset djece podijeljenih u dvije grupe.

Osnovna škola u Kreševu
   Osnovno obrazovanje traje u kontinuitetu od 1848. kada je otvorena prva osnovna škola. Sada u školi " Dr Boris Ćorić" ima 600 učenika raspoređenih u odjeljenjima od prvog do osmog razreda.

   Osnovna glazbena škola, također u Kreševu, djeluje u sastavu Osnovne glazbene škole " Jakov Gotovac" iz Novog Travnika.

Srednja škola u Kreševu
   Kao odgojno obrazovna ustanova za izučavanje zanata, Srednja škola u Kreševu počinje raditi 1946. godine. Jedno vrijeme, škola je radila samostalno, ali zbog kadrovskih problema udružuje se u Srednjoškolski centar Kiseljak 1972.g. Svoj rad nije nikada prekidala sve do 1993. godine kada je u preiodu od jedne godine služila kao privremeni smještaj izbjeglih i prognanih. Jednu školsku godinu (1993/94) radi u prostorijama Srednje škole Kiseljak. Odobrenjem ministarstva HR-HB od 1995. Srednja škola Kreševo se odvaja iz SŠC Kiseljak i počinje djelovati kao samostalna odgojno obrazovna ustanova od školske 1995/96. godine.
   Danas je Srednja škola Kreševo dobro kadrovski osposobljena, i u manjoj mjeri tehnički. Zahvaljujući donaciji vlade RH, posjeduje suvremeno opremljen kabinet informatike, a zahvaljujući donaciji Svjetske banke u tijeku je opremanje kabineta biologije i kemije. Škola posjeduje i vlastitu radionicu u kojoj se uče osnovna zanatska znanja. Najveća poteškoća sa kojom se susreće Srednja škola je nedostatak odgovarajuće sportske dvorane za tjelesni odgoj. Zbog toga su pokrenute inicijative za izgradnju odgovarajuće športske dvorane. Do sada je, zahvaljujući vlastitim sredstvima i donacijama roditelja učenika, izrađena projektna dokumentacija, dobivene su odgovarajuće dozvole i urađeni temelji.
Srednja škola Kreševo u školskoj 2004/05 školuje slijedeća zaniamanja:
   - tehničari za računalstvo;
   - tehničari za telekomunikacije;
   - veterinarski tehničari;
   - prehrambeni tehničari;
   - građevinski tehničari;
   - automehaničari;
   - instalateri grijanja i klimatizacije;
   - bravari;
   - prehrambeni proizvođači.

   U školskoj 2004/05 Srednju školu Kreševo ukupno pohađa 420 učenika, što je praktično najveći broj u povijesti škole. Učenici su uglavnom iz Kreševa, Kiseljaka, Fojnice, Busovače i Visokog.

Copyright © 2000-2004 Kreševo Online.
Sva prava pridržana.