HOME
 

Općinsko vijeće

 

Načelnik

 

Odjeli i službe

 

Info za građane

 

Proračun za 2005.

 

Položaj

 
 
 
 

Povijest zanatstva

 

Gospodarstvo u Kreševu

 

Poduzeća i udruženja

 
 

Infrastruktura

 

Kulturna baština

 

Glazba

 

KUD Napredak

 

Obrazovanje

 

Turistički potencijali

 

Turističke destinacije

 

Društva i udruženja

 

Očuvanje prirode

 
O Kreševu > Položaj

     Općina Kreševo nalazi se u Središnjoj Bosni u Srednjobosanskom Kantonu/Županiji, a zauzima prostor od 150 km2.Općina Kreševo graniči sa općinama: Kiseljak, Fojnica, Konjic i Hadžići.

      U povijesti je imala karaktersitiku prometne izoliranosti jer je izvan glavnih prometnih veza Bosne i Hercegovine, što se i danas osjeća. U novije vrijeme se ubrzano radi na riješevanju tog gorućeg problema.
     Općinsko središte, grad Kreševo, povezano je sa Sarajevom dvama putnim pravcima: starijim, udaljenim 48 km, asfaltnim putem koji vodi preko Kiseljaka, te novim asfaltnim putem preko Lepenice kojim se znatno skraćuje udaljenost do Sarajeva. Prometno je spojena i sa Tarčinom, koji pripada općini Hadžici, ne asfaltiranim regionalnim putem. Sva sela su povezana asfaltnim komunikacijama sa putnim pravcem Kreševo-Kiseljak.
     Grad Kreševo smješten je uz obale rijeke Kreševčice, a nadmorska visina mjesta je 640 m. Karakteriziraju ga srednjobosanska arhitektura, zelenilo, čistoća i mir.      Prema popisu iz 1991. godine općina je imala 6700 stanovnika, od čega su 2700 zitelji grada Kreševa, a ostali dio puka zivi u 27 sela. Prema istom popisu općina je imala 1920 kućanstava. Prema nezvaničnim podacima iz 2003 godine Općina Kreševo imala je 4008 stanovnika od čega je 3218 hrvata ili 80% te 790 bošnjaka ili 20%.


     Cijelo područje Kreševske općine izuzetno je lijepo zbog visokih grebena, brda i planina od kojih su najpoznatije: Čubren, Berberuša, Volujak, Lopata, Trebac, Inač, Meoršje, Bitovinja. Visoke bukove, hrastove, grabove i jelove šume čine 70% općinskog prostora. Brojni planinski izvori i potoci naglašavaju čari čiste i nedirnute prirode, a jednostavni planinski putevi i staze ipak omogućavaju pristup svim prirodnim ljepotama.
Copyright © 2000-2004 Kreševo Online.
Sva prava pridržana.