Knjiznica ima oko 22 tisuce knjiga na raznim jezicima. One obuhvataju osim teolosko-vjerskog i sve ostale teme iz zivota i znanosti.

Ponovno prikupljanje knjiga je pocelo nakon katastrofalnog pozara 1765. godine koji je unistio neprocjenjivo knjiznicno do tada sakupljeno blago.

Raritet knjiznice i najstariji primjerak je rukom pisana na latinskom jeziku teoloska zbirka iz XII stoljeca. Sacuvana je takodjer Strabanova Geographia prijevod sa grckog na latinski jezik iz 1480. godine.

S podrucja medicine knjiznica posjeduje opis i ljekovitost raznih trava i recepte Mattilia iz XVI stoljeca, kao i prvo tiskano medicinsko djelo jednog bosanskog autora; " Sacerdotis Viatoris Analysis . . . " od fra Franje Gracica.

U knjiznici se cuva raritetno djelo Georgiusa Agricolae ; " De re metallica " ( o kovinama ) iz 1657. godine, koje su franjevci donijeli da posluzi usavrsavanju rudarskog i kovackog umijeca.

Brojna djela o povijesti franjevackog rada domacih franjevackih pisaca, takodjer su velika vrijednost knjiznice. Nemjerljiva je korist knjiznice u povijesti i sada za narod ovog kraja. Kako zapisa nas stari fratar: " Knjiznica je za samostan mozak i srce, svetost, nadahnuce, razonoda samostana, njegovo srediste i zila kucavica."

Stranice optimizirane za rezoluciju 800*600 i 16 bit. boji.
Sva prava zadrzana Franjevacki samostan i crkva u Kresevu. © 2000.
E-mail: samostan@hotmail.com