HOME
 

Općinsko vijeće

 

Načelnik

 

Odjeli i službe

 

Info za građane

 

Proračun za 2005.

 
 
 
 
 

Povijest zanatstva

 

Gospodarstvo u Kreševu

 

Poduzeća i udruženja

 
 

Infrastruktura

 

Kulturna baština

 

Glazba

 

KUD Napredak

 

Obrazovanje

 

Turistički potencijali

 

Turističke destinacije

 

Društva i udruženja

 

Očuvanje prirode

 
"SERDA" Newsletter

   Već pet mjeseci na području općine Kreševo djeluje Centar za razvoj biznisa Kreševo osnovan od strane sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA i Općine Kreševo, s ciljem da pruži podršku budućim i sadašnjim poduzetnicima u slijedećem:

- priprema potrebne dokumentacije za registriranje i preregistriranje novih i postojećih biznisa;
- savjetovanje u izradi biznis planova;
- ostvarenje kontakata s donatorima u cilju animiranja istih;
- pružanje informacija o dostupnim financijskim sredstvima na tržištu BiH, lobiranje za biznise i usmjeravanje na institucije koje im mogu pomoći;
- pružanje pomoći u istraživanju tržišta;
- rad na razvoju lokalnih, regionalnih i sektorskih organizacija;
- suradnja sa Općinom u realiziranju strategije razvoja.

   U dosadašnjem radu centar je evidentirao preko dvadeset klijenta. Oni su se centru obratili za pomoć u različitim oblastima. Najveći broj klijenata tražio je informacije o uvjetima potrebnim za osnivanje poduzeća i obrta, te o proceduralnim i suštinskim razlikama između ova dva oblika organiziranja gospodarske djelatnosti.
    Pružena je također pomoć u izradi poslovnih planova a određeni broj klijenata dobio je podatke o konkurenciji, stanju tržišta, prilikama i opasnostima vezanim za konkretan posao.
Veliki broj informacija pronađen je na internetu a potom distribuiran zainteresiranim klijentima koji su na osnovu takvih informacija mogli dobiti kompletniju sliku o svom poslu.
Najviše truda uloženo je u pružanje relevantnih informacija o stanju na tržištu puževa. Centar je uložio maksimalan napor da zainteresiranim klijentima pruži što veći broj informacija kako bi imali što kompletniju sliku o tom tržištu, a posebice o bonitetu zadruga i tvrtki koje nude otkup puževa.
   U tom cilju prikupljeno je desetak stranica sadržaja sa interneta i podijeljeno klijentima koji su pokazali interes za ovaj posao.

   U proteklih pet mjeseci centar je aktivno sudjelovao u izradi strategije razvoja općine Kreševo. Do sada su u suradnji Tima za izradu strategije formiranog od strane Općine i Centra za razvoj biznisa Kreševo napravljeni Socio - ekonomski profil općine i SWOT analiza. U narednom periodu u projekt se uključuju i gospodarstvenici kao i svi drugi zainteresirani članovi zajednice kakao bi se napravio što kavalitetniji dokument od velikog značaja za općinu Kreševo.
   Prije par dana istekao je rok za prijavu programa i projekata koji ae u ovoj godini biti financirani iz Fonda SERDA-e za razvoj malih i srednjih poduzeća po povoljnim uvjetima kreditiranja. Centar za razvoj biznisa Kreševo, distribuirao je javni poziv na adrese svih većih poduzeća u općini Kreševo. Ostali su informaciju o objavljivanju javnog poziva mogli pročitati na općinskim oglasnim pločama. U svezi ovog javnog poziva centar je u svojim prostorijama pružio i dodatne informacije zainteresiranim poduzećima i pojedincima.

   Centar za razvoj biznisa Kreševo, osmislio je projekt “Poduzeća i obrti na internetu”, koji ima za cilj uraditi unificirane WEB stranice za sva poduzeća i obrte sa područja općine Kreševo koji to još uvijek nisu uradili a koji imaju proizvode ili usluge interesantne za šire tržište. Očekujemo da ćemo ovim projektom zaokružiti internet prezentaciju Kreševa, te će tako svi
zainteresirani pored postojeće WEB stranice općine, WEB stranica najvećih poduzeća, turističko - gospodarskog vodiča koji će uskoro biti također objavljen na internetu, moći dobiti kompletnu sliku općine Kreševo i njenog gospodarstva.


Mi radimo za Vas - dođite i uvjerite se !


Hrvoje Tvrtković

Copyright © 2000-2004 Kreševo Online.
Sva prava pridržana.