HOME
 

Općinsko vijeće

 

Načelnik

 

Odjeli i službe

 

Info za građane

 

Proračun za 2005.

 
 
 
 
 

Povijest zanatstva

 

Gospodarstvo u Kreševu

 

Poduzeća i udruženja

 
 

Infrastruktura

 

Kulturna baština

 

Glazba

 

KUD Napredak

 

Obrazovanje

 

Turistički potencijali

 

Turističke destinacije

 

Društva i udruženja

 

Očuvanje prirode

 
Turizam i ekologija > Očuvanje prirode

   Rijetka su područja u BiH koja je priroda tako izdašno obdarila ljepotom šuma, pašnjaka, planinskih vrhunaca, bistrinom potoka i rijeka kao što je područje općine Kreševo. Ugodna klima, obilje izvora, čisti zrak, nezagađenost šuma i pašnjaka, sa plodovima i biljem postali su stanište raznovrsnoj divljači, ribama i pticama. U našem kraju, na pedesetak kilometara udaljenosti od Sarajeva u šumama se mogu vidjeti medvjed, vuk, vepar, srndać, srna, zec i mnogobrojne vrste ptica. Ovdje postoje potoci i rijeke besprijekorne čistoće čija se voda može piti i do 10 km udaljenosti od izvora. Veći broj špilja i pećina od kojih neke još nisu istražene privlače znalce i zainteresirane. Ovaj sklad upotpunjuju šumski plodovi (jagode, borovnice, maline i kupine), ljekovito bilje i gljive. Planina Bitovinja sa svojim sjeveroistočnim obroncima, Inčom, Trebcom, Visočicom i Lopatom predstavljaju jedinstvenu cjelinu, područje izvanrednih prirodnih vrijednosti koje mogu ubuduće osigurati svestrani razvoj cijelog kraja na bazi visoko razvijenog turizma i sporta. Da bismo shvatili koliko veliko bogatstvo imamo navesti ćemo nekoliko činjenica i usporedbi sa većinom ravijenih zemalja Europe i Amerike, koje su zbog kratkoročnih ekonomskih ciljeva i uskih interesa pretjerano eksploatirali i zagadili okoliš. Sada uz ogromna ulaganja ne mogu uspostaviti ekološku ravnotežu. Pitku voda se već odavno uvozi. Postoje jasna upozorenja u mnogim hotelima da voda iz vodovoda nije za piće. Samo privilegirani gradovi piju prečišćenu vodu iz velikih rijeka ili dubinskih akumulacija doziranu sa "dopuštenim" kemikalijama. Inače prema zvaničnim podacima u svijetu nedostaje pitke vode, pa velike akumulacije i izvorišta postaju strateški interesi velikih sila sa mogućim sukobima. Predviđanja da će cijena 1 litra pitke vode biti veća od cijene litre goriva već se ostvaruju. Preostale šume su zaštitili kao parkove sa stogim pravilima korištenja (nije dopušteno sjeći drveće, brati plodove i cvijeće, ložiti vatru, kretati se izvan staza itd). Razvijene zemlje su zaštitile svoje resurse. 80% neobnovljive i sporo obnovljive energije (nafta, plin, ugalj, drvo) jeftino uvoze. Zaštitili su divlje životinje. Dopušteni odstrjel je minimalan, a cijene visoke. Pored toga teško uspjevaju obnoviti divljač, a neke vrste su u tim područjima izumrle. Prekasno je shvaćeno da šume imaju važnu ulogu u očuvanju tla i vode, održavanju zdrave atmosfere, te biološke raznovrsnosti biljaka i životinja. Biljni i životinjski svijet opstaje u prirodnoj ravnoteži i tijesnoj povezanosti.

   Zbog zagađenog okoliša, tla i zraka skupo im je i teško proizvoditi zdravu hranu, pa je industrijska hrana na granici dopuštene kvalitete, koju je teko teško držati pod kontrolom. Genetska sortiranja, vještački uzgoj u nezdravom okolišu, pretjerana upotreba "dopuštenih" kemikalija prouzrokuju bolesti ljudi i životinja (kravlje ludilo, svinjska kuga, janjeća groznica itd). Sve je više nezdrave hrane i takvih bolesti, a samo najbogatiji jedu zdravu hranu i piju čistu izvorsku vodu. Možemo i u ovim krajevima počiniti istu pogrešku: posjeći šume, pobiti divljač, zagaditi okoliš smećem i nerazgradivim otpadom. Tako bismo od naše djece i unuka sve uzeli, njihovo potrošili, a njima namijenili apokaliptičnu sudbinu potpune ugroženosti i upitnog opstanka: bez čistog zraka, pitke vode i mogućnosti proizvodnje zdrave hrane. Drveće bi mogli vidjeti u parkovima, a šumske plodove i divljač na slikama.
Moramo u ovim teškim vremenima, ugrožene egzistencije i svakodnevnog preživljavanja smoći snage i strpljivo korak po korak izgraditi temelje za budućnost na osnovu humanog i visoko vrijednog ekološkog korištenja prirodnih bogastava.

Pretpostavke za to još imamo:
- nezagađeno tlo i čist zrak;
- čiste izvore potoke i rijeke sa dostatnom količinom vode;
- šume, pašnjake i livade sa raznovrsnim biljem i plodovima; 
- divljač, ptice i ribe;
- povoljnu klimu;
- dobru lociranost, blizina glavnog grada i aerodroma;
- privlačan i povijesno interesantan gradić Kreševo sa čistim selima;


Željeli bismo ove ljepote sačuvati kao ekološki čisto područje i učiniti ih dostupnim svim dobronamjernim iz Europe i svijeta.


(Kreševo ekološki grad ili ekološka općina Kreševo).
Tražimo pomoć, partnere za zajednička ulaganja ili koncesionare za razvoj:
- seoskog turizma;
- proizvodnje zdrave hrane;
- izgradnje sportskog eko-centra za aktivnosti planinarenja,edukacije;
- branja šumskih plodova i bilja,promatranje i snimanje šumskih životinja i ptica;
- lova i ribolova;
- eksploatacije pitke izvorske vode;


S tim ciljem predlažemo slijedeće aktivnosti:
- povezivanje sa domaćim i inozemnim ekološkim udrugama;
- traženje pomoći za edukaciju i izradu programa;
- traženje financijske pomoći za saniranje smetljišta;
- čišćenje okoliša organiziranim akcijama na razini općine;
- izrada programa i prevođenje na njemački i engleski jezik;
- uključivanje u svjetske programe ekološke strategije razvoja upravljanja okolinom nazvane "Povelja LA-21 i EMS sistem;
- oglašavanje putem medija interneta ,televizije i pismenim putem mogućim zainteresiranim u zemlji i svijetu.

Copyright © 2000-2004 Kreševo Online.
Sva prava pridržana.